Telerik C# Part1 Homeworks – Conditional Statements (Условни конструкции)

CSharpYodaОбяснение на задачите/упражненията от домашното към лекцията Условни конструкции в Академията. Вече кодът започва да става доста по-интересен!

{ Кодът с решенията към всяка една от задачите можете да видите тук }

1. Write an if statement that examines two integer variables and exchanges their values if the first one is greater than the second one.

ОБЯСНЕНИЕ:  Тук трябва да се използва буферна променлива. Четем стойностите на двете променливи от конзолата. Ако „а“ е по голямо от „b“ се задейства if условието, в което по хитър начин се разменят стойностите на двете променливи:
c = b;
b = a;
a = c;

2. Write a program that shows the sign (+ or -) of the product of three real numbers without calculating it. Use a sequence of if statements.

ОБЯСНЕНИЕ:  Иска се да намерим какъв ще е знакът (+ ли -) от произведението на три числа, БЕЗ обаче да извършваме самото произведение. Следователно въпросът е при какви случай имаме резултат равен на 0, отрицателен или положителен? Ако едно от числата е равно на нула, то тогава и самото произведение ще е равно на нула. Ако имаме три отрицателни числа, то и тяхното поризведение ще е отрицателно. Положителен резултат имаме, когато само едно от числата е положително или когато всички заедно са такива. И така, четем от конзолата три числа. След това записваме в булеви променливи дали те са по-гоеми от нула.
След това с помощта на оператора XOR извършваме проверката в if условието.

3. Write a program that finds the biggest of three integers using nested if statements.

ОБЯСНЕНИЕ:  За да намерим кое от трите числа е най-голямото ще използваме вложено if условие, в друго if условие. Например, ако числото „а“ е по-голямо от „b“ се отправяме към вложеното if условие, при което ако „а“ е и по-голямо и от „с“, това ще рече че именно „а“ е най-голямото число от трите и изписваме това на конзолата.

4. Sort 3 real values in descending order using nested if statements.

ОБЯСНЕНИЕ:  Тази задача прилича малко на предишната, с разликата че вложеното if условие е една идея по-дълго, заради допълнителната проверка на оставащите 2 числа.

5. Write program that asks for a digit and depending on the input shows the name of that digit (in English) using a switch statement.

ОБЯСНЕНИЕ:  Проста задача, която цели да ни запознае с най-основната функция на switch условния конструктор, която подробно е обяснена из слайдовете на лекцията към курса.
Накратко – четем от конзолата число и то минава по 9-те случая на на switch-а в търсене на правилните букви, с които да се изпише това число на конзолата.

6. Write a program that enters the coefficients a, b and c of a quadratic equation
a*x2 + b*x + c = 0
and calculates and prints its real roots. Note that quadratic equations may have 0, 1 or 2 real roots.

ОБЯСНЕНИЕ:  Задачата не е слошна, но за целта трябва да се поровите отново из прашните учебници от училище по математика, за да си припомните за какво аджеба всъщност ставше дума в това квадратно уравнение и какви бяха тия негови корени.

7. Write a program that finds the greatest of given 5 variables.

ОБЯСНЕНИЕ:  Задачата е подобна на 3-та, само че тук се изисква да се открие най-голямото число от измежду пет. Това става отново чрез if-else конструкции, в които условията за проверка на 5-те числа са малко по-дългички.

8. Write a program that, depending on the user’s choice inputs int, double or string variable. If the variable is integer or double,
increases it with 1. If the variable is string, appends „*“ at its end. The program must show the value of that variable as a console output. Use switch statement.

ОБЯСНЕНИЕ:  За да решим задачата са ни необходими 3 случая за изпълнение, в зависимост от това, какво е въвел потребителят (int число, double или string). Ще използваме switch конструкцията, така както се изисква по условие.
Създаваме трите случая и прилежащите условия към всяко едно от тях – добавянето на числото 1 или символът „*“. Приканваме потребителя още в началото да си избере към кой от трите случая да се насочи, като за целта трябва да въведе или 1, или 2, или 3.
В зависимост от това се задейства един от трите случая в switch-а и се изпечатва на конзолата.

9. We are given 5 integer numbers. Write a program that checks if the sum of some subset of them is 0. Example: 3, -2, 1, 1, 8 -> 1+1-2=0.

ОБЯСНЕНИЕ:  Comming soon.

Кодът към всяка една от задачите можете да видите тук.

С прикачен етикет:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар