Разликата между операторите целочислено деление (/) и деление с остатък (%) в C#

CSharpYodaМного често начинаещите се питат каква е разликата между операторите  целочислено деление (/) и деление с остатък (%), а пък някой по-напреднали нищо чудно след време и да позабравят, ако не са се упражнявали достатъчно… Така, че този пост ще има за цел просто човек като му хвърли един поглед и да си припомни каква е разликата между тези два оператора.

В подробности кой какъв е, как функционира и как точно се ползва няма да се спирам, тъй като е излишно. В „Глава 3. Оператори и изрази“ от книгата „Въведение в програмирането със C#“ всичко си е описано достатъчно подробно.

А сега тук един бърз пример, просто за напомняне, когато се зачудите каква е разликата:

Пример с оператора % (деление с остатък):

10 % 3 = 1

Остатъка от делението на 10 с 3 е 1, тъй като 3 се побира точно 3 пъти в 10. Остатъкът е 1, тъй като  3х3 = 9  и когато от 10 извадим 9 се получава 1 – т.е. това е остатъкът от делението.

Пример с оператора / (целочислено деление):

10 / 4 = 2

При делението на 10 с 4 резултатът, няма да е 2.5, както евентуално нормалния калкулатор би ви върнал, а ще е 2. Т.е. всичко след десетичната запетая се затрива. При целочисленото деление се гледа колко точно пъти 4 се побира изцяло в 10.

Как да вземем последната цифра на число?

И за тази задача има много примери по темата, тук просто поствам една картинка, която също някой път бързо да ви подсети…Примерно ако сте на изпит и имате нужда от един бърз поглед за припомняне 😀

CSharpGetLastDigit
^ Когато разделим 138 с оператора % на 10  ще получим неговото последно число т.е. ще вземем неговия остатък след десетичната запетая (13.8) – 8. Съответно когато разделим 138 с оператора / ще получим неговите числа преди десетичната запетая – 13.

С прикачен етикет:, , , , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар